Berner Oberland - midt i Sveits
Verdens flotteste skiturområde

Dette er et fantastisk område som har mye til felles med Haute Route - men det går litt høyere slik at snøforholdene oftest er mye bedre utover i mai. Haute Route er mer en maraton mellom Chamonix og Zermatt, denne turen kunne gå mer ut på å nyte bestigninger og nedrenn i et fantastisk landskap med lettere sekk. Under disse seks dagene vil vi besøke de flotteste delene av området.Man kan velge en kombinasjon av bestigning av 4000m+ topper som for eksempel Jungfrau, Mönch, Finsteraarhorn, eller noen av de andre berømte toppene ved den store Aletschbreen. Det er flere trivelige høyfjellshytter, og vi vil også kunne skibestige flere topper. Fjellene er forøvrig minst like spektakulære som på Haute Route.​

 

Man må være god på ski og være i meget god form. Tidligere klatreerfaring anbefales hvis man skal bestige en av 4000m toppene. 

 

Dagsrytmen er oftest slik at vi står tidlig opp, noen ganger veldig tidlig, pga skredfaren. Men vi kommer også tidlig frem til hyttene og kan nyte vårsolen som er varmere i Alpene enn hjemme. Snøforholdene vil selvfølgelig variere, men oftest er det bra. Turen er en god introduksjon til Alpene for dem som pleier å reise på egen hånd. Det er lettere å organisere egne turer når man kjenner miljøet og noen områder før man reiser nedover. For mange gir også turen den første høydeerfaring med tynn luft og er egentlig et kurs i fjellsport med ski.

Vi vil bruke tau til sikring der dette er nødvendig, og alle trenger sele, stegjern og isøks. I tillegg til god form er det viktig at skiferdighetene er gode. Vi vil gå bratt opp og ned hver dag og noen bakker kan vi også måtte ha skiene på sekken. Dette er ikke noen klatretur, men det er en fordel å være høydesterk. Hva gjelder utstyr på turen er det viktig at du kjenner det godt - det som holder i norske fjell holder også i Alpene. Jeg anbefaler enten telemark-kjøreski eller randoné-ski, men dine ferdigheter er mye viktigere enn hvilket utstyr du har.

 

En uke på ski med klatreturer som tilpasses forholdene: Maksimum 3 personer

Dag 1 Akklimatiseringsdag på Mönchsjoch-hütte

Dag 2 Bestigning av Mönch 4107m.

Dag 3 Eventuel bestigning av Jungfrau, skitur til Konkordiahytta

Dag 4 Skitur til Finsteraarhornhytta.

Dag 5 Bestigning av Finsteraarhorn 4274m.

Dag 6 Skitur videre tilbake til Mönchsjoch-hütte

Dag 7 Jungfrau 4158m retur til Lauterbrunnen etter tur.

Dag 8 Reservedag!! 11. mai

En uke med skitur som tilpasses forholdene:​ Maksimum 5 personer

25/4 Dag1: Vi møtes i Lauterbrunnen i Sveits meget godt akklimatisert på jernbanestasjonen klokken 14 for å ta toget til Mönchsjoch-hütte. Alt må være klare til togturen før vi møtes, med niste for tre dager og drikke.
26/4 Dag2: Til Jungfraujoch, deretter kort utfor før bestigining av Louwitor hvis gode forhold. Så ned Kranzbergfirn, før vi går opp til Hollandiahytta hvor vi overnatter.

27/4 Dag3: Fra Hollandiahytta vil vi ta en topptur og så stå ned Äbeni Flue før vi drar til Konkordiahytta hvor vi overnatter.

28/4 Dag4: Over Grünhornlücke og ned Fieschergletscher. En topptur på Wyssnollen er flott, før vi drar til Finsteraarhornhytta.

29/4 Dag5: Skibestigninger fra Finsteraarhornhytta. Mulighetene er "Chamonixspitze", en fin topp nord for Finsteraarhorn; Hinter Fiescherhorn; en skitur til Hugisattel, eller høyt på Finsteraarhorn. Tilbake til Finsteraarhornhytta for overnatting.

30/4 Dag6: Bestigning av Gross Wannenhorn, en av de flotteste skibestigninger i Berner Oberland, så videre til Oberaarjochhytta, hvor vi overnatter.

 1/5 Dag7: Fra Oberaarjoch hytta er det mange muligheter for å returnere til sivilisasjonen. En mulighet er over Vorder Galmihorn og ned Bächigletscher til Reckingen, eller over Galmilicke og ned til Münster og videre til Brig hvor vi overnatter.

 2/5 Dag8: Hjemreise etter frokost.
 

Man kan sende utstyr fra Lauterbrunnen direkte til Brig.

Deltakerprisen avhenger av gruppestørrelsen som igjen avhenger av typen tur. Ved bestigning av 4000m-topper er maksimalt antall 3 personer. Ved skiturer kan vi ta maksimalt 5 personer. På påmeldingen beskriv din tidligere erfaring og om du er interessert i skitur eller bestigninger. Når påmeldingen er gjennomført vil du få tilsendt en faktura.

Minimum betaling for at turen skal bli noe av er 3 personer, minimum antall deltakere på turen er 2.
Under turen kommer i tillegg ca 6500 nok/person for transport, mat og opphold for deg (inklusive en andel av førerens kostnader).


Mål:                                        Gruppestørrelse           Deltakerpris per person          

Bestigning av 4000m topper  Maks 2                           20000nok ved 1 og 10000nok ved 2    

Skitur med skibestigninger     Anbefalt 3-4                     8000nok ved 3 og   7000nok ved 4  

                                               5 eller flere                       6000nok                         

Grupper som ønsker å bestille en tur hvor ingen andre har betalt depositum, kan be om at turen kun skal bestå av deres gruppe. Da settes totalprisen for gruppen tilsvarende gruppestørrelsen eller minimum for 6 personer.

For å reservere en plass på en tur betaler du inn 3500 kr. Din plass er først sikret når dette er betalt. Pengene som betales for å reservere en plass er en del av deltakerprisen. Resten av deltakerprisen forfaller til betaling i sin helhet 1. januar. 

Jeg anbefaler sterkt at du drar ned til området - feks til Wengen eller Lauterbrunnen et par dager før turen starter for å aklimatisere deg - jeg kan hjelpe deg med å arrangere dette. Du bør reise via Zurich flyplass og så ta tog til Lauterbrunnen.

 

Ta kontakt med Hotel Steinboch, som ligger rett ved jernbanestasjonen for å reservere eventuelle ekstra overnattinger. Nevn mitt navn under reservasjonen slik at du blir knyttet til en tur.

Jeg bestiller på alle hyttene i fjellet og på Hotel Steinboch hvis startnatten blir i Lauterbrunnen.

Dette er en tur hvor vi sover og spiser hovedmåltidene på hytter og det er viktig å bære lett. Om vinteren er ca 12 kg en fornuftig ryggsekk. Det er viktig at du kjenner utstyret godt og har brukt det i høyfjellet tidligere. Vi kan oppleve temperaturer ned mot -15 grader med føyke/vind. Jeg har aldrig måttet overnatte ute på disse turene men vi må være forberedt på at dette kan skje og da enkelt kunne ta på nok klær for å holde varmen i en snøhule. Du bør ikke ta med klær som kun planlegges brukt til å reise i eller på hytta. Fellesutstyr som feks tau bæres på rundgang blandt deltakerne. Du vil også måtte bære din lunchmat, sjokolade og drikke under turen. Det er en fordel at alt utstyret er tydelig merket med navn og at du har god kontroll over hvor du har lagt det. Utstyret kan ha stor økonomisk verdi, men viktigst er at et tap vil kunne skape store problemer for oss. Ditt utstyr er ditt ansvar!

Sekk med utstyr, niste og drikke for den første dagen fra Lauterbrunnen, må være klar kvelden før. Vi drar etter en kjapp frokost.

  

Dette er anbefalt utstyrsliste - du må tilpasse den til deg. Form og erfaring er viktigere enn hvilket utstyr du bruker.

Alle slike turer er lagt opp etter prinsippet at hver og en er ansvarlig for sin egen sikkerhet. Dette gjelder også for valg av utstyr, vedlikehold og at det ikke glemmes. På mine sider anbefaler jeg gjerne en type utstyr. Hvis du velger noe annet bør du diskutere dette med meg før vi møtes. Jeg anbefaler at du velger testet og godkjent utstyr (UIAA eller CE). 

Jeg anbefaler et medlemskap i REGA, da dette dekker hjelp, søk og redning mens man er i Sveitsiske fjell. Medlemskap i REGA anbefales som et tillegg til vanlig reise- og ulykkesforsikring.

Hvis du vil ha kart så kan du bestille dem Swiss Topo - du trenger kartene 264s Jungfrau og 265s Nufenenpass.

Her kan du laste ned en fil til Google earth som viser hvor en mulig skitur kan gå. 

Klikk på bildene.

Klikk på bildene.

Tindeveglederne AS