Familietur,

Fjellsport-Brekurs

​​Dette er et opplegg som kan arrangeres både i Norge og Alpene

Dette er gjerne en tur med et innebygget grunnkurs i fjellsport for dem som ønsker å krysse breer, bestige vanskeligere fjell og å gå fjellrygger på egenhånd.

 

Med tilstrekkelige erfaring og kjennskap til bevegelses- og sikringsteknikker åpner det seg mange  turmuligheter i mer eller mindre bratt lende. I Norge er Jostedalsbreen på langs eller en bestigning av Store Skagastølstind er eksempler på turmuligheter som åpner seg. I Alpene kan man plukke mange 4000meter topper eller bestige Mont Blanc.

 

I Alpene er Chamonix/Mont Blanc eller Zermatt/Monte Rosa områder hvor man kan finne nok utfordringer på de fleste nivåer. Hvis du ønsker kurset/turen i Norge, kan vi gjerne holde det på Finse/Hardangerjøkulen eller Sognefjellshytta/Smørstabbreeen.

 

Hvis du vil bruke ski kan vi bruke Finse/Hardangerjøkulen i begynnelsen av juni. Ellers er det fra midten av juli til midten av august i Norge, midten av juli til midten av september i Alpene. Et fullt brekurs varer i ca seks dager. 

 

Målet er å få en lærerik og morsom uke i det terrenget du har lyst på - enten det er i Norge eller i Alpene! Vi setter opp en uke sammen og finner frem til et sted og en ramme som passer deg og dine. Dere kan gjerne være 2-5 personer. Vi kan også starte med en dag eller to i Oslo-området for å tilpasse utstyr og lære grunnleggende redningsteknikker - hvoretter vi drar til fjells.

 

Nedenfor følger en beskrivelse for et brekurs eller pensum på en tur. Her finner du dagsprogram/pensum, utstyrsliste og anbefalt litteratur. Dette er elementer vi kan plukke fra slik at dere får de innføringen dere ønsker til de mål dere har satt. 

Ikke nøl med å ta kontakt hvis det er noe du lurer på.For oss er det praktisk å vite så tidlig som mulig om du har alt utstyret kurset krever, evt. om du ønsker å leie hele eller deler av spesielt utstyr.

 

Målet med turen/brekurset er å gjøre deg trygg i utsatte områder i fjellet. For å oppnå dette kan vi øve veivalg, sikring, redning, orientering, snøbakketeknikk og klatring. Kurset passer for tre til fem deltakare, slik at du er sikret god oppfølging i løpet av kursuken.

 

Første delen av uka foregår på is. Det er gjerne isen som er den mest spennende delen av breen, og vi øver på gangteknikker, sikringsteknikker og redning.

Andre delen av uka foregår på snø. Selv om snøen ser trygg ut så er det her de største utfordringene er. Du får lære å lete etter og vurdere snøbruer, sikre med snøanker og isskruer  og å gå i bratte snøbakker på en trygg måte.

 

Normal fysisk form er nok for å klare en slik uke. Dagene vil bli brukt på tur. Uansett får du tid til å hente deg inn med god mat på trivelige hytter på kveldene.

 

Følgende blir gjennomført ute(praksis) : Gange i lett og vanskelig is, uten tau, vandring i lett og vanskelig is, med tau, sikringsteknikk i taulag, vurdering av snøbruerv, redning i is og snø, bevegelse på is og snø, orientering på bre på tur, klatring og rapell

Følgende blir gjennomgått om kvelden (teori): brelære, redningsteknikker, orientering, utstyr, alpine farer, førstehjelp, knuter.

Tindeveglederne AS