Gran Paradiso
i Italia.
Toppen Gran Paradiso (4061m) er den høyeste
toppen hvor alle sider ligger i Italia.
 
Vårt sydligste skiturområde. 

Dette er et fantastisk turområde som har mye til felles med Haute Route - men det er på sydsiden av Alpene og er litt lavere slik at været ofte er bedre enn på "ruta"..  Vi vil gå mellom høyfjellshytter, og vil kunne skibestige flere topper. Fjellene er forøvrig minst like spektakulære som på Haute Route.​

 

Kort plan for de to hovedalternativene:

        Dag 1          Klokken 17 møtes vi i resepsjonen på ​Chaumiere Lodge i Chamonix. Vi vil gå gjennom forholdene, turrute, utstyr og

                            tilpasse leieutstyr. Ca kl 19 vil vii spiser middag på hotellet før vi tar en rimelig tidlig natt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når det er fornuftig vil vi følge en av disse rutene. Fjelleventyr er vær og forhold avhengig, så noen ganger blir vi tvunget til å endre planene. Hvis dette er tilfellet, vil egnede alternativer bli tilbudt. Vennligst bruk disse rutene som en guide til hvilke typer rute / aktivitet som du vil prøve.

 

Man må være god på ski og være i meget god form. Tidligere klatreerfaring er ikke nødvendig.

Dette er et fantastisk landskap som er meget sammenliknbart med Haute Route. Haute Route er mer en maraton mellom Chamonix og Zermatt, denne turen går litt mer ut på å nyte bestigninger og nedrenn i et fantastisk landskap med lettere sekk. Under disse seks dagene vil vi besøke de flotteste delene av området.

 
Dagsrytmen er oftest slik at vi står tidlig opp, noen ganger veldig tidlig, pga skredfaren. Men vi kommer også tidlig frem til hyttene og kan nyte vårsolen som er varmere i Alpene enn hjemme. Snøforholdene vil selvfølgelig variere, men oftest er det bra. Turen er en god introduksjon til Alpene for dem som pleier å reise på egen hånd. Det er lettere å organisere egne turer når man kjenner miljøet og noen områder før man reiser nedover. For mange gir også turen den første høydeerfaring med tynn luft og er egentlig et kurs i fjellsport med ski.

Vi vil bruke tau til sikring der dette er nødvendig, og alle trenger sele, stegjern og isøks. I tillegg til god form er det viktig at skiferdighetene er gode. Vi vil gå bratt opp og ned hver dag og noen bakker kan vi også måtte ha skiene på sekken. Dette er ikke noen klatretur, men det er en fordel å være høydesterk. Hva gjelder utstyr på turen er det viktig at du kjenner det godt - det som holder i norske fjell holder også i Alpene. Jeg anbefaler enten telemark-kjøreski eller randoné-ski, men dine ferdigheter er mye viktigere enn hvilket utstyr du har.

 

Deltakerprisen som må overføres til kto 6039.06.59779 avhenger av gruppestørrelsen.

Minimum betaling for at turen skal bli noe av er 3 personer, minimum antall deltakere på turen er 2.
Under turen kommer i tillegg ca 6500 nok/person for transport, mat og opphold for deg (inklusive en andel av førerens kostnader).
Deltakerpris:  Gruppestørrelse       Deltakerpris per person
          

                        3 tom 5                      7000 nok
                        6 eller flere                6000 nok

Grupper som ønsker å bestille en tur hvor ingen andre har betalt depositum, kan be om at turen kun skal bestå av deres gruppe. Da settes totalprisen for gruppen tilsvarende gruppestørrelsen eller minimum for 6 personer.

For å reservere en plass på en tur betaler du inn 3500 kr. Din plass er først sikret når dette er betalt. Pengene som betales for å reservere en plass er en del av deltakerprisen. Resten av deltakerprisen forfaller til betaling i sin helhet 1. januar. Hvis du skulle trekke deg vil det innbetalte beløpet refunderes når/hvis turen igjen fylles opp. Hvis turen skulle bli avlyst vil du få igjen de innbetalte pengene.

 

Jeg anbefaler sterkt at du drar ned til området - feks til Chamonix et par dager før turen starter for å aklimatisere deg - jeg kan hjelpe deg med å arrangere dette.

 

Ta kontakt med Dag 1 kl 18 møtes vi i resepsjonen i ​Chaumiere Lodge  i Chamonix.Hotel CharSteinboch, som lligger rett ved jernbanestasjonen for å reservere eventuelle ekstra overnattinger. Nevn mitt navn under reservasjonen slik at du blir knyttet til en tur.

Jeg bestiller på alle hyttene i fjellet. Du må bestille på Hotell Chaumiere i Chamonix. 

 

Dette er en tur hvor vi sover og spiser på hytter og det er viktig å bære lett. Om vinteren er 10-12 kg en fornuftig ryggsekk. Det er viktig at du kjenner utstyret godt og har brukt det i høyfjellet tidligere. Vi kan oppleve temperaturer ned mot -15 grader med føyke/vind. Jeg har aldrig måttet overnatte ute på disse turene men vi må være forberedt på at dette kan skje og da enkelt kunne ta på nok klær for å holde varmen i en snøhule. Du bør ikke ta med klær som kun planlegges brukt til å reise i eller på hytta. Fellesutstyr som feks tau bæres på rundgang blandt deltakerne. Du vil også måtte bære din lunchmat, sjokolade og drikke under turen. Det er en fordel at alt utstyret er tydelig merket med navn og at du har god kontroll over hvor du har lagt det. Utstyret kan ha stor økonomisk verdi, men viktigst er at et tap vil kunne skape store problemer for oss. Ditt utstyr er ditt ansvar!

Sekk med utstyr, niste og drikke for den første dagen fra Lauterbrunnen, må være klar kvelden før. Vi drar etter en kjapp frokost.  

Dette er anbefalt utstyrsliste - du må tilpasse denne til deg. Form og erfaring er viktigere enn hvilket utstyr du bruker.

Hele turen er lagt opp etter prinsippet at hver og en er ansvarlig for sin egen sikkerhet. Dette gjelder også for valg av utstyr, vedlikehold og at det ikke glemmes. På mine sider anbefaler jeg gjerne en type utstyr. Hvis du velger noe annet bør du diskutere dette med meg før vi møtes. Jeg anbefaler at du velger testet og godkjent utstyr (UIAA eller CE). 

 

Her kan du laste ned en fil til Google earth som viser hvor turen går. 

Reiserute 1: Hytte til hytte

 

Gjennom Mont Blanc-tunnelen til Val di Rhemes, og derfra på ski til en topp som feks Punta Pallato 3050m, før ned til Benevolo fjellhytta for natten.

 

Fra hytta drar vi tidlig for å bestige en annen klassiker som Gran Vaudale 3400m, deretter ned til Benevolo hytta for natten.

En typisk dag ville være å traversere fra Benevolo til Chivasso fjellhytta, og en skitur gjennom et komplekst terreng, som er svært utfordrende i dårlig sikt.

 

Fra Chivasso står vi på ski ned i toppen av Val Savaranches, og derfra opp til nå Victor Emmanuel hytta, hvor vi forbereder den store toppdagen.

 

Den store toppdagen til Gran Paradiso 4061m. Vi kan gå på ski til nesten 100m fra toppen, og deretter til fots til topps. Så lang ski nedstigningen til dalen, og retur til Chamonix.

Reiserute 2: Rundtur

 

Etter en kort kjøretur fra Chamonix til Cogne, du går på ski opp den skogkledde dalen, berømt for sin isklatring, paserer tregrensa og når Sella-hytta høyt over dalen. Natt på fjellhytte.

Opp til vannskillet mellom Cogne og Savaranches dalene. Traversen og nedstigningen fra passet er bratt ned til Chabot fjellhytta.

I dag er den store oppstigningsdagen for å nå toppen av Gran Paradiso på 4061m. Vi kan gå på ski til nesten 100m fra toppen, og deretter til fots til topps. Lang skinedstigning til Victor Emmanuel hytta.

Her er vi inne i den mest avsidesliggende delen av området. Vi passerer toppen Tresenta sør for Paradiso massivet. Dagen innebærer ikke mye oppoverbakke! Natt i fjellhytte.

Den siste fasen av denne klassiske sirkulær rute hvor du kommer ned til Cogne igjen via en annen dal. Etter en siste italiensk kaffe, kommer du tilbake til Chamonix for et godt måltid.

 

 

 

Dag 2

 

 

 

Dag 3

 

 

Dag 3

 

 

 

Dag 4

 

 

 

Dag 5

 

 

 

Dag 6

Frokost og utsjekk ved 10:00. De fleste har bestilt transport til Geneve flyplass rundt den tiden, for å fly fra Genève på ettermiddagen.

 

Klikk på bildene.

Klikk på bildene.

Tindeveglederne AS