Haute Route - plan for turen Chamonix til Zermatt

Bjørn Lytskjold, som jeg hjalp med å skrive boka Haute route, skriver:

Du er uten tvil den som har mer solid Haute Route-kunnskap og kjennskap enn noen andre.

Har ikke hørt om noen andre som har gått denne turen nær 100 ganger.

På hyttene jeg er innom kjenner de selvfølgelig veldig godt til deg, på Vignettes, på Bertol...

Når de fleste andre guidegruppene kaster inn håndkle kommer du med din gjeng.

 

Jeg har ledet turer mellom Chamonix og Zermatt i over 30 år, alle uten skader på mine folk eller meg.  

 

Som du skjønner - jeg brenner for denne fantastiske ruta og gleder meg til å vise den til deg! Ofte går vi omtrent alene, med den store stillheten og fravær av kø. Den høye standarden på de trivelige fantastisk beliggende Sveitsiske hyttene er også unik.    

 

Turplanen vår går over 6 dager mellom Chamonix og Zermatt. Det finnes mange alternative ruter mellom disse to byene og det er viktig for din sikkerhet at føreren har gått mange ganger på den foretrukne ruten og de mange  alternativene for både å kunne tilby høy sikkerhet og høy gjennomføringsevne også når det er mye vær. Som alle turer i fri natur er været avgjørende for hvor krevende turen blir og om vi når vårt mål eller ikke - men det viktigste er sikkerheten. 

 

Tradisjonelt er norske grupper sterkere, har mer erfaring med vinterforhold og har bedre kondisjon enn lokale. Dette gjør at vi med min lokalkunnskap og erfaring har mulighet til å gjennomføre selv om lokale grupper/guider gir seg. Selvfølgelig, sikkerheten må være i høysetet men det at du har norsk guide gjør at vi kan samarbeide bedre.. 
 

Jeg starter gjerne turen på de ukedagene hvor det er færrest andre grupper som starter, slik at vi kan være så mye alene som mulig og få flere overnattingsalternativer tilgjengelig hvis været/forholdene skulle kreve det.

 

Jeg anbefaler å overnatte på La Chaumière Lodge i Chamonix natten mellom Dag 1 og Dag 2. Overnatting for alle er bestilt på alle hytter underveis og ved Hotel Bahnhof i Zermatt ved ankomst. Da folk ofte ønsker fleksibilitet i Chamonix må de bestille hotell her selv. Jeg anbefaler La Chaumière Lodge og anbefaler å ta kontakt tidlig. Reserver direkte med hotellet, ikke gå gjennom Hotels.com eller andre, da dette vanskeliggjør endringer. Ved bestilling - nevn mitt navn slik at bestillingen blir knyttet til gruppen. Alternative hoteller i Chamonix er Gustavia eller Faucigny.

 

Sjekk hvilken ukedag din tur starter fra Plan-siden.

Dag 1 kl 18 møtes vi i resepsjonen i Chaumiere Lodge  i Chamonix.

Etter en avklaring av situasjonen vil vi spise middag på hotellet.

Utstyret og sekk med niste og drikke for dag 2, må være klar før vi møtes.

Dag 2 til Cabane de Trient

Dag 3 til Cabane de Valsorey
Dag 4 til Cabane de Chanrion
Dag 5 til Cabane des Vignettes
Dag 6 til Cabane de Bertol
Dag 7 til Hotel Bahnhof - en stjerne sentralt i Zermatt ved jernbanestasjonen.
Dag 8 avslutning etter frokost.

 

Hotel Bahnhof er seng reservert på et flersengsrom med adskilte senger, men du kan reservere dobbeltrom hvis du tar direkte kontakt med dem. Dette er et helt greit hotell og her  refunderes reservasjonen hvis vi ikke skulle komme frem - forutsatt at vi gir tidlig nok beskjed. Hvis du vil ha et annet hotel i Zermatt må reservasjon gjøres tidlig og du må avbestille sengen på Bahnhof.

Haute Route er en meget krevende skitur i høyfjellet, selv under gode forhold. Selv om vi ikke går så mange km hver dag, så er det mange høydemetre og vi er hele tiden rundt 3000moh. Turen går i høyfjellet og forholdene kan være dramatiske med mye snø og vind. 

 

Dagsrytmen er at vi står tidlig opp pga skredfarens utvikling i løpet av dagen. Men vi kommer også relativt tidlig frem til hyttene og kan nyte solen som står høyere og er varmere i Alpene enn  i Norge. Vær og snøforhold vil selvfølgelig variere, men ofte er de bedre enn i Norge. 

 

Turen er en god introduksjon til Alpene for dem som liker å reise på egen hånd. For mange gir også turen den første høydeerfaring med tynn luft og er egentlig et kurs i fjellsport på ski.

 

Den beste måten å forberede seg på er å gå turer over flere dager med sekk i utfordrende høyfjell med det samme utstyret du skal bruke i Alpene. Meget god kondisjon er viktigere enn meget god skiferdighet. Dette er ingen rennekjøringstur, men du må kunne kjøre stødig under alle forhold med sekk. Du må også kunne vende på ski når vi går bratt oppover i dyp snø.

 

Som nordmann kan jeg hjelpe deg med å forberede deg. Jeg anbefaler at vi møtes i Norge før turen slik at du vet hva du går til. Dette kan enten være en kveld eller et toppturkurs over en helg.  

 

Jeg er tilgjengelig for råd både før, under og etter turen; det er bare å ta kontakt.

 

Jeg anbefaler sterkt at du drar til Chamonix et par dager før turen starter for å akklimatisere deg ved å gå på tur / stå på ski høyt.

 

Flere flyselskap flyr på Geneve flyplass. Selv om du flyr på ettermiddagen/kvelden vil du, hvis du har bestilt henting, være i Chamonix samme kveld  Jeg anbefaler at du bestiller kjøring direkte fra flyplassen til hotellet i Chamonix med MountainDropoffs.

Retur til Norge etter turen kan også skje via Zurich flyplass hvor det da blir litt kortere enn til Genève. Hjemtur via Genève eller Zürich går enklest med tog. 

Hvis du vil returnere til Chamonix etter turen, skjer det enten med tog eller taxi. Pris for opp til 8 personer med taxi fra Zermatt til Chamonix er ca 550 Chf.

Deltakerprisen avhenger av gruppestørrelsen, det blir rimeligere for deg hvis det blir flere påmeldte.

Minimum antall deltakere på turene er 2. Du får tilsendt en giro når du melder deg på for depositumet på kr 3500 og er sikret plass når dette er betalt. Ved nyttår vil du få en ny giro på restbeløpet. Hvis antall påmeldinger endrer seg vil du få justert overskytende beløp. 

Deltakerpris:  Gruppestørrelse      Deltakerpris per person

                             2 eller 3            10000 nok                

                             4 eller 5              7500 nok
                             6 eller flere         6500 nok

En gruppe som ønsker å gå turen kun med egne venner, kan be om at turen lukkes og da vil bestå av kun folk fra deres gruppe. Da settes totalprisen for gruppen tilsvarende gruppestørrelsen eller minimum til 7 personer. Totalprisen fordeles så på deltakerne.

Deltakerprisen avhenger av gruppestørrelsen. Etter å ha fyllt ut en påmelding nederst på siden vi du få tilsendt en faktura og når denne er betalt vil du ha reservert plass.

I turperioden, kvelden dag 1 til frokost dag 8 kommer i tillegg ca 8000 nok/person for din transport, mat og opphold og en andel av førerens utgifter som fordeles på deltakerne. Ta med Visa-kort og ca 75 Sveitsiske franc/dag/person i kontanter. Det er rimeligst å ta ut dette i minibank på Geneve flyplass. For å få turen rimeligst mulig for deg, går betaling av utgiftene på rundgang under turen med en utjevning mot slutten og en oppsummering etter turen. 

Kostnadsanslaget på 6500+8000 ved 6 eller flere deltakere inkluderer programmet som skissert med:  

  • Norsk guide med 30 års erfaring fra vellykkede turer, uten en skade.

  • En natt i dobbeltrom på det anbefalte hotellet i Chamonix, en natt på det anbefalte hotellet i Zermatt - du kan bestille her .. 

  • Fem netter på fjellhytter, frokost og tre retters middag, men ikke alkoholholdig drikke. 

  • Måltider underveis på skituren og middag+frokost på anbefalt hotell i Chamonix. Avslutningsmiddag i Zermatt er ikke inkludert.

  • Tog fra Zermatt til Genéve eller Zürich flyplass - du bestiller dette selv i Zermatt

  • Flybilletter tur/retur Oslo - Genève, bestilt i god tid - billettprisen stiger nærme reisedato - du må bestille dette selv 

  • Transport med Mountain Dropoffs fra Genève flyplass til Chamonix - du kan bestille her

  • Lokal transport og heiser.

 

Mine fortrinn er:
    erfaring - dvs at jeg har gått ruta og alternativene flere ganger/år enn noen andre (gjelder også lokale guider). 
                 - de som driver hyttene er mer venner enn noe annet, dvs bedre service for deg
                 - jeg er der også om sommeren - fordel pga orientering, størrelse på bresprekker etc.
                 - sikkerhet viktigst - har aldri hatt skader på noen av mine deltakere i løpet av 30 år.
                   (Men jeg har vært med på flere redningsaksjoner for andre der nede). 

                 - det er få som er mer i skred- og breområder i løpet av året.  

    jeg er norsk - dvs at all kommunikasjon før og under turen er på norsk.
           jeg har en norsk måte / mentalitet å gå på tur på - dvs ikke bare "Allez!, Allez!, Allez!".
           jeg møter dere gjerne i Norge for å forberede turen best mulig for dere
           jeg kan sette opp et 
toppturkurs hvor du kan lære skred og breredning for å bedre din sikkerhet og forståelse av vurderinger

           hvis dere er interessert kan hele turen bli et kurs i fjellsport og Alpene.

Tindeveglederne AS