Haute Route - utstyr

Lett utstyr gjør det lettere å nyte fjellsidene både oppover og nedover - dag etter dag. Det å være vektbevisst er kanskje viktigere i Alpene enn i Norge. Det er en utfordring å pakke lett, det krever erfaring. Det som duger i norsk høyfjell duger også i Alpene. Det er en fin øvelse å venne seg til å ta med seg kun det aller nødvendigste når man er på tur. 

Alle toppturski har forskjellig bruksområde, brede eller smalere, alt etter behovet ditt. Det ideelle er lette ski oppover, uten at det går på bekostning av flytegenskaper ned igjen. Det er gjerne best med ski som er smalere enn loo mm midtbredde. Før du legger ut på denne turen må du vite at du har skistøvler som er skikkelig inngått. Støvlene bør være stive, ha lav vekt og være kompatible med stegjern. I tillegg må du ta med isøks, skifeller, stegjern og skarejern som vil sette pris på ved skareføre oppover i skrått terreng. Av klær trenger du hovedsakelig det samme som for en topptur, inkludert tørt skift. Det kan være godt å ha med en varm jakke i sekken. Vekt er viktigere enn soliditet, men du må ha med nok utstyr til å kunne overnatte ute i en snøhule.

Skredøker (sender/mottaker), spade og søkestang er obligatorisk, og du må vite hvordan dette brukes. Det hjelper lite at kun kameraten din som har søkestang og spade, hvis det er du som plutselig får bruk for den. Det er en fordel å ha kjennskap til redning fra skred og bre, hvis du ikke har dette bør du delta på et toppturkurs eller tilsvarende.

 

​Alle overnattinger er innendørs og alle måltider blir servert så det er unødvendig å ha tung sekk.

Vi vil stort sett ha sele og SenderMottaker på kroppen når vi er på tur. Tau vil bli brukt til sikring der dette er nødvendig. Hvis du bruker en lett skihjelm hjemme i høyfjellet bør du også bruke den i Alpene. I tillegg til god form er det viktig at skiferdighetene er gode. Vi vil gå bratt opp og ned hver dag og dette må du trene på før vi møtes i Chamonix. Vi vil også måtte bære skiene på sekken noen steder, og sekken må ha gode skifester i tillegg til å være så liten og lett som mulig. Dette er ikke noen klatretur, men du bør likevel være høydesterk. 

Chamonix er et av de rimeligere stedene for turutstyr i Europa. Hva gjelder utstyr på turen er det viktig at du kjenner det godt - det som holder i norske fjell holder også i Alpene. Jeg anbefaler enten telemark-kjøreski eller skibestigning/randoné-ski, men dine ferdigheter er mye viktigere enn hvilket utstyr du har. På utstyrs-sidene mine vil du finne en anbefalt utstyrsliste og en liste over utstyr du kan leie. Du må tilpasse utstyrslisten etter deg og din erfaring- jeg hjelper deg gjerne.

Du bør ha briller med sidebeskyttelse.

Det er ikke ønskelig å ta med sovepose, men du må ha en lett lakenpose.

Her er en video med noen utstyrstips. Her er en video om reparasjonsutstyr - vurder hva du trenger...

 

På Haute Route er det viktig å bære lett. 12 kg en fornuftig ryggsekk, inklusive breutstyr, mat og vann. Det er viktig at du kjenner alt bre- og skredutstyret godt og har brukt ski mye i høyfjellet tidligere. Vi kan oppleve temperaturer ned mot -15 grader med føyke/vind. Jeg har aldri måttet overnatte ute på disse turene, men vi må være forberedt på at dette kan skje og da må man enkelt kunne ta på alle/nok klær til å holde varmen i en snøhule. Fellesutstyr som feks tau bæres på rundgang blant deltakerne. Du må også bære din lunchmat, sjokolade og drikke under turen. Det er en fordel at alt utstyret er tydelig merket med navn. 

Du kan kjøpe de to nyeste sveitsiske kartene for turen - 282s og 283s.

Du kan også kjøpe den nye boka til Bjørn Lytskiold via meg for 399 inklusive porto.

Du kan også bestille en Haute route T-skjorte.

Send en bestilling på dette eller annet her.

Turen er lagt opp etter prinsippet at hver og en er ansvarlig for sin egen sikkerhet. Du er også ansvarlig for ditt utstyr, både valg av type, trening i bruk og at det er lett tilgjengelig. På mine sider anbefaler jeg gjerne en type utstyr. Hvis du velger noe annet bør du diskutere dette med meg før vi møtes. Jeg anbefaler at du velger testet og godkjent utstyr (UIAA eller CE).

Din kjennskap til utstyret er mye viktigere enn valg av det siste nye - kjenn deg selv og ditt utstyr.

Jeg anbefaler et medlemskap i REGA da dette dekker utgifter for hjelp, søk og redning mens man er i fjellet i Sveits. Du er selv ansvarlig for tilstrekkelig forsikringsdekning, men et medlemskap i REGA anbefales som et tillegg til vanlig reise- og ulykkesforsikring. Det koster under 200kr og medlemskap ordnes enkelt på nettet.

Etter turen vil transport av inntil 7 personer fra Zermatt til Chamonix koste ca 500Chf.

Det rene tøyet du vil bruke på hjemreisen bør ikke bæres i sekken på turen.

Du kan enten: 

    reise ned i utslitt tøy som kastes i Chamonix og så kjøpe nytt tøy ved ankomst i Zermatt,
    reise ned i bra tøy og ved ankomst Zermatt returnere i taxi til Chamonix hvor tøyet venter,
    sende klær og utstyr med taxi til Zermatt - pris ca 350Chf. (En sending per post vil komme frem for sent til Zermatt.)

Hyttene ligger ikke til strømnett - men ofte får man lade etter middag hvis generatoren går. Dette avhenger også av hvor mange det er på hytta.

Været og forholdene utvikler seg selvfølgelig og er noe av det vi skal diskutere når vi møtes i Chamonix. Appen Yr er ikke den beste for å sjekke været i Alpene. Det er bedre med appene "METEO FRANCE" / "Météo-France Ski et Neige" og MeteoSuisse. Appen "White Risk - SLF Lawinen" gir god info om skredfaren i Sveits.

Tindeveglederne AS