En utrolig vandring gjennom Alpene rundt Monte Rosa mellom Italia og Sveits. 
 
​​Turen passer for alle som liker å vandre i fjellet.
 

Turen starter i Zermatt og går sørover.

 

Siste vandreetappe blir fra Macugnaga til Mattmark og siste overnatting i Saas Grund.

Vandring hver dag ca 8 timer. I tillegg tar vi mange pauser.

 

Dag 1. Avreise fra Oslo - og turen starter!
Du må bestille fly til Zürich - feks Swiss fra Gardermoen som går 16:15 og lander klokken 18.30. Zürich er en av verdens mest effektive flyplasser og jernbanestasjonen ligger i kjelleren. Ca 10 minutter etter at du har fått sekken kan du være på toget. Jernbanebiletten kan du kjøpe på forhånd fra Zürich flyplass til Zermatt her.

Vel fremme i Zermatt møtes vi og tar inn på et lite hotell.

Dag 2. Første vandredag - langs foten av Matterhorn.

Vi sender en bag med reiseklær og bag til der turen avsluttes.
Turen starter gjennom Zermatt, før vi tar heis opp til 3000m meters høyde! Vi starter gjennom grønt seterlandskap, og vandrer høyere og høyere. Lunch intas i det fri - og det kommer til å bli vår rutine fremover! Utpå ettermiddagen ankommer vi vår hytte - og kan skue utover ikke færre enn nesten 30 topper - alle over 4000 meter høye - med Matterhorn og Breithorn i front! 

Den første dagen kan være litt utfordrende ift hvordan kroppen justerer seg til høyden. 
 
Dag 3. Fra Sveits til Italia via Theodul Passet i 3300 meters høyde
Starten av dagens etappe går ved foten av Theodul breen. De to første timene er sne, men stegjern er ikke nødvendig. Har du vandrestaver kommer disse til god bruk. Breen markerer grensen mellom Sveits og Italia - og etappen vår fortsetter ned mot passet Col Cime Bianche i 2980 moh. Vi starter en lang nedfart mot Ayas dalen, og spiser lunch underveis. Fra dalen har vi en snau times oppstigning til hytten vi skal bo på - som ligger på 2066 moh! 
 
Dag 4. Over Bettaforca passet til Refugio Gabiet på 2375 moh. 
Opp til Bettaforca Passet. Herfra går det nedover mot Gressoney dalen - med et lunchstopp i den lille byen Stafal. Etappen på ettermiddagen starter i skogen, mens vegetasjonen svinner jo høyere vi kommer.

 
Dag 5. Over Passo Foric til Refugio Pastore 
Først en oppstigning - og så bærer det nedover til Alagna hvor vi spiser lunch. Vi passerer et landskap med setre, geiter og sauer - nesten som klippet ut av den norske fjellheimen. Avslutningen på dagen går opp gjennom dalen med Monte Rosa som bakgrunn. Vi overnatter på en liten hytte og gjør klar for neste vandre dag!

 
Dag 6. Over Colle del Turlo til Walserbyen Macugnaga — siste hele dag i Italia. 
Synet av Punta Gnifeltti (4559moh) er slående. Vi gir oss i kast med en lang oppstigning mot Colle del Turlo, og er vi heldige får vi øye på stenbukker som holder til i dette området. Etter passering av passet har vi en like lang, men hyggelig nedstigning til landsbyen Macugnaga. Stiene som vi går på er delvis stenbelagt. Disse stiene ble brukt til transporter mellom fjellandsbyene. Vi legger oss inn på et hyggelig lite hotell for natten. Overnatting bestilt i dobbeltrom. 

 
Dag 7. Fra Macugnaga i Italia til Saas Grund i Sveits 
Det er siste vandredag. Første etappe skal vi opp til Monte Moro passet. Vi passerer "Den gyldne madonna"-statuen på toppen, og får oss lunch på Refugio Oberto. Deretter går det nedover et par timer til Mattmark, og herfra er det en snau time igjen til demningen som markerer avslutningen av vandringen. Vi tar bussen ned til Saas Grund og passerer Täshhorn (4088m), Lenzspitze (4121m) og Dom (4470m). Vi ankommer vårt lille vertshus og spiser en hyggelig avslutningsmiddag, mens bena får en velfortjent hvil. Overnatting bestilt i dobbeltrom. 
 
Dag 8. Hjemreisedagen
Hjemreise til Oslo med buss Saas Grund til Zurich, og fly til Oslo.

Du kan bestille retur fra Zurich med Swiss klokken 19.35 med ankomst i Oslo klokken 21.55. Det er ca 3,5 timers reise fra Saas Grund (der vi avslutter turen) til Zürich flyplass og bussene går hver time - så du kan fint bestille fly med avgang etter 12.
 
Utstyrsliste: 

Du vil trenge normal fjellbekledning og gode turstøvler, som i norsk høyfjell om sommeren. Du bør være i generelt god form og godt vant med fjellturer. Du må kunne bære en sekk på ca 12kg med eget utstyr og egen lunch i kupert terreng. 

Temperaturen ligger på dagtid rundt 10-15 grader, men kan synke ned mot 0 grader. Turen må kunne betegnes som krevende, men er du godt vant fra norske fjell er dette en perfekt tur for deg!  

Du trenger IKKE sele, hjelm eller karabiner på denne turen;-)


Pakkeliste finner du her. 

Tindeveglederne AS