Skibestigning Monte Rosa og Mont Blanc.  Kongen og dronningen i Alpene!

Dette er en fantastisk tur som har mye til felles med Haute Route - men den går litt brattere og høyere slik at forholdene ofte er optimale i mai. Da vi vil være høyt er det viktig at du drar ned på forhånd et par dager for å akklimatisere deg.

På denne turen må man være god på ski og i meget god form. Tidligere klatreerfaring er ikke nødvendig selv om det er bratt noen steder. Dette er en meget ambisiøs tur og vi er avhengig av vær og føreforhold for å nå våre mål.
Under disse syv dagene vil vi besøke de to høyeste fjellene i Alpene. Vi vil begynne i Zermatt med akklimatisering, bestige Dufourspitze på Monte Rosa som er 4634moh, nest høyest i Alpene og avslutte i Chamonix med Mont Blanc som er det høyeste fjellet i Alpene med 4810moh. Det kan være at vi får med andre 4000metre også.

Turer i 2022 på ski til Monte Rosa og Mont Blanc. (Antall påmeldte sjekk Plan-siden):

Reis til Zermatt og ta noen dagsturer omkring Zermatt for akklimatisering til høyde. Vi møtes i Hotel Bahnhof i Zermatt kl 18 den 17. april.  (Alternativt kan du delta på hele eller deler av HR turen 9-16 april som akklimatisering) 

Turplaner: - målet er å bestige de to toppene - med hovedprioritet på Mont Blanc. 

Man bør ha minst 2 dager aklimatisering før turen begynner - jeg kan hjelpe til med å legge opp dette.

 

Turer i 2022 i Berner Oberland -

Dagsplan:

            5/5 + 6/5 anbefalt akklimatisering på egenhånd i Zermattområdet.

      Lør   7/5 Dag1 møtes senest klokken 18 på hotel Bahnhof i Zermatt.

      Søn   8/5 Dag2 til Monte Rosa-hytta - flere rutealternativer.

      Man   9/5 Dag3 på Monte Rosa-hytta - bestigning av Monte Rosa.

      Tirs 10/5 Dag4 tilbake til sivilasjonen og reise til Chamonix hvor hotell.

      Ons  11/5 Dag5 heis og ski til hytta Grand Mulets ovenfor Chamonix.

      Tors 12/5 Dag6 på Grand Mulets-hytta - mulig bestigning av Mont Blanc.

      Fre  13/5 Dag7 alternativ dag for bestigning MB eller retur til Chamonix hvor hotell.

      Lør  14/5 Dag8 avslutning etter frokost

Vi vil bruke tau til sikring der dette er nødvendig, og vi trenger hjelm, sele, stegjern og isøks. Selve toppbestigningene vil starte på ski og ende med stegjern og isøks. Dette er ikke noen klatretur, men det er en fordel å være høydesterk. Hva gjelder bre- og skredutstyret er det viktig at du kan bruke dette. Mye erfaring fra norske fjell er verdifullt også i Alpene. Jeg anbefaler enten telemark-kjøreski eller helst randoné-ski, men ditt ferdighetsnivå er mye viktigere enn hvor flott utstyr du har.

 

Du bør dra til Alpene et par dager før turen starter for å akklimatisere deg - jeg kan hjelpe deg med å arrangere dette. Du bør også delta på et toppturkurs hvis du er usikker på redning fra bre og skred. og hvis det er lenge siden du gjorde denne typen tur.

Turplanen optimaliseres i forhold til vær og muligheter. Toppene er selvfølgelig meget værutsatte. 

 

Bestigning av Dufourspitze på Monte Rosa (4634moh) - høyeste topp i Sveits fra Monte Rosa Hütte (2883moh).

Mont Blanc (4810moh) bestiges fra Grand Mulets-hytta 3051moh.

 

Deltakerprisen avhenger av gruppestørrelsen.

På grunn av at vi er så høyt og de tekniske utfordringene er minimum antall deltakere 1 og maksimum 3.

Gruppestørrelse      Deltakerpris per person

          1 person     20.000 nok

          2 personer  10.000 nok  

          3 personer    8.500 nok - maksimum antall deltakere styres av erfaringsnivået.

I tillegg kommer ca 7500 nok/person for transport, mat og opphold per person (inklusive del av førerens utgifter).

 

Grupper som ønsker å bestille en tur hvor ingen andre har betalt depositum, kan be om at turen kun skal bestå av deres gruppe. Da settes totalprisen for gruppen tilsvarende gruppestørrelsen eller minimum til 3 personer.

For å reservere en plass på en tur før 1. januar betaler du et depositum. Din plass er først reservert når dette er betalt. Pengene som betales for å reservere en tur er en del av deltakerprisen. Resten av deltakerprisen forfaller til betaling i sin helhet 1. januar. Hvis du skulle trekke deg vil det innbetalte beløpet refunderes når/hvis turen igjen fylles opp. Hvis turen skulle bli avlyst vil du få igjen de innbetalte pengene.

Du kan reise ned med SAS via Zurich flyplass eller Norwegian via Geneve og så reise til Zermatt. Vi møtes i resepsjonen på hotel Bahnhof i Zermatt. Der vil jeg sjekke at stegjern og sele er riktig tilpasset. Du må ha niste og drikke og sekken må være pakket og klar for en 3 dagers tur når vi møtes.

Ta kontakt med Hotel Bahnhof for å reservere og bekrefte overnattingen. Nevn mitt navn under reservasjonen slik at du blir knyttet til turen. Jeg bestiller hyttene i fjellet og hotellet i Chamonix.

Hjemreise bør skje via Geneve og man bør reservere transport fra Chamonix til Geneve med Mountain Dropoffs.

 

Dette er en tur hvor vi sover og spiser på hytter og det er viktig å bære lett. Om vinteren er 10-12 kg en fornuftig ryggsekk. Det er viktig at du kjenner utstyret godt og har brukt det i høyfjellet tidligere. På toppene kan vi oppleve temperaturer ned mot -20 grader med føyke/vind. Jeg har aldrig måttet overnatte ute på disse turene, men vi må være forberedt på at dette kan skje og da enkelt kunne ta på nok klær for å holde varmen i en snøhule. Du bør ikke ta med klær som kun planlegges brukt til å reise i eller på hytta. Du vil kunne legge igjen utstyr i Zermatt og Chamonix.

Fellesutstyr som feks tau bæres på rundgang blandt deltakerne. Du vil også måtte bære din lunchmat, sjokolade og drikke under turen. Det er en fordel at alt utstyret er tydelig merket med navn og at du har god kontroll over hvor du legger det på hyttene. Utstyret kan ha stor økonomisk verdi, men viktigst er at et tap vil kunne skape store problemer for oss. Ditt utstyr er ditt ansvar!

Guiden tar med følgende utstyr som bæres på rundgang i gruppen:
  Tau
  Isskruer 
  Bivuakksekk

 

På sidene vil du finne anbefalt utstyrsliste - du må tilpasse denne til deg. Det viktig er deg (form+erfaring) og ikke utstyret.

Hele turen er lagt opp etter prinsippet at hver og en er ansvarlig for sin egen sikkerhet - dette gjelder også for utstyret, både type og hvor mye. På mine sider anbefaler jeg gjerne en type utstyr. Hvis du velger noe annet bør du diskutere dette med meg før vi møtes. Jeg anbefaler at du velger testet og godkjent utstyr (UIAA eller CE).

Jeg anbefaler et medlemskap i REGA da dette dekker hjelp, søk og redning mens man er i Sveitsiske fjell. Dette anbefales i tillegg til vanlig reise- og ulykkesforsikring.

Hvis mulig vil jeg arrangere et møte i Norge før turen. Jeg anbefaler et toppturkurs - se Plan-siden for dette.

Tindeveglederne AS