Skikjelke

Hvordan lage en skikjkelke utifra det reserveutstyret man har i sekken og uten å bruke spesialutstyr.

Det er viktig å ha øvd på å lage en nødkjelke før en skade oppstår. Kjelken må lages slik at den stabiliserer både personen og skaden godt. Mange alvorlige skadde personer bør ikke flyttes uten at det er helsepersonell til stede. Dette kan være tilfelle ved feks ryggskade, bevisstløshet med hodeskader, bruddskader og indre blødninger. Hvis vi er langt fra sivilisasjonen kan vi likevel måtte frakte den skadde personen. Nytten av transport må avveies mot den risiko og påkjenning dette påfører den skadde, alternativet kan være en snøhule.

På vinterstid kan det være kjekt å bruke ski og spader til å lage en nødkjelke. Det er viktig å sørge for at den skadde personen holder seg varm under transporten. Man vil unngå at kjelken går i stykker og at den skadede får det verre.  

Det finnes mange måter å bygge en kjelke på. Bildet viser èn måte, men det finnes mange andre varianter, det gjelder å være kreativ. Versjonen på tegningen egner seg godt for frakt nedover i brattere terreng. Det er en fordel å bruke ski som har hull i tuppen, hvis ingen ski har hull kan man være nødt til å lage et. Fest tuppen av skituppene i et spadeblad med hull, slik at det dannes en V-form. Skikjelken vil da  bremse automatisk og det blir lettere å styre den.

Foran og bak bindingene kan man feste spadeskaft for å gjøre kjelken mer stabil. Det er viktig å unngå tau under skiene da disse vil kunne kuttes. Bruk gjerne strips i tillegg til klesremser, tape, tau og skifeller. 

Den skadde kan måtte ligge lavt med hodet, avhengig av skaden. Den skadde kan måtte beskyttes / festes av en sekk, innpakket i en sovepose og bivuakksekk på et (eller flere) liggeunderlag. Ikke bruk et oppblåsbart liggeunderlag hvis mulig. Staver festes bak for å bremse og stabilisere. Bruk lange tau foran til å trekke med ved å bruke sekkens hoftebelte. Hvis man må gå langt horisontalt, oppover eller med dyp snø må man ha minimum to personer til å trekke som bør gå forran hverandre, langt nok forran til at man ikke skader kjelken ved glippetak. Ved skjevt terreng må man ha minimum en person for å stabilisere kjelken sideveis og ved nedoverbakke må man ha minimum to personer til å bremse.

Kilder:

- Fauske, L og Bruland, S.B. (2012) Førstehjelp på tur. Oslo. Fri Flyt AS 

skikjelke.jpg

Tindeveglederne AS