Skikjelke

Hvordan lage en skikjkelke utifra det reserveutstyret man har i sekken og uten å bruke spesialustyr.

Det er viktig å øve på å lage en nødkjelke, hvis en evt. skade skulle oppstå. Da står man ikke uforberedt hvis en slik hendelse skulle oppstå. Det er viktig og stabiliserer personen og skaden godt. Mange alvorlige skadde personer bør ikke flyttes på uten at det er helsepersonell til stede. Dette kan være tilfeller som ryggskader, bevisstløse med hodeskader, bruddskader og indre blødninger. Men hvis vi befinner oss langt fra sivilisasjon og har vanskeligheter med å få hjelp må vi ty til andre alternativer for å frakte den skadde personen til der hjelp. «Nytten av transport må avveies mot den risiko og påkjenning dette påfører den skadde» (Fauske, 2012, s. 25)

 

På vinterstid kan det være kjekt å bruke ski og spader til å lage en nødkjelke. Det er også viktig og sørge for at den skadede personen holder seg varm. Ha gjerne et liggeunderlag nederst. Tau, spadeskaft og skistaver kan brukes til å lage kjelken stabil og solid. Man vil helst unngå at kjelken går i stykker og at den en skadede får det verre.  

 

 

Forslag til skikjelke. Illsutrasjon: Fauske, 2012)

 

 

Det finnes mange måter å bygge en kjelke på. Dette er en måte, men det finnes mange andre varianter, gjelder bare å være litt kreativ. Denne versjonen egner seg godt for frakt nedover i bratt terreng. Man fester skituppene oppe i spadebladet slik at det blir dannet en V-form. Dette gjør at kjelken vil bremse automatisk og det blir lettere å kunne styre den. På tvers over bindingene fester man spadeskaftet for å gjøre kjelken stabil. Så fester man et nytt spadeblad i midten, det er også her den skadde vil kunne ligge. Staver festes bak og foran for å kunne fungere som bremsing og stabilitet.

 

 

Kilder:

 

- Fauske, L og Bruland, S.B. (2012) Førstehjelp på tur. Oslo. Fri Flyt AS 

Tindeveglederne AS

  • Facebook Square