Topppturkurs

 

Et kurs som høyner sikkerhet og risikoforståelse

for deg og dine turkamerater i Alpene og Norge.

Kursets idé å forberede folk på å gjennomføre skituren Haute route i Alpene eller tilsvarende turer.

Det er ikke et krav å ha toppturkurset for å kunne delta på skiturene i Alpene, men det gir deg en bedre forståelse i hva vi vil møte, en bedre mulighet for deg til å forberede deg godt og en bedret forståelse og respekt for noen av de farer man kan møte på turen.​

Kurset gir en innføring i kameratredning på bre og fra skred samt bevegelse i brattere lende, både med og uten ski. 

 

Toppturkurs i 2018 på Finse - deltakerpris er 3000. I tillegg kommer utgifter til reise og opphold.

Hovedmål med kurset er at deltakerne skal:

    forstå hvilke farer vi vil møte, alvorligheten av dem og hvordan disse kan håndteres
    forberede seg best mulig til turen; slik at både utbytte og sikkerhet ivaretas
    trene på kameratredning og på bre og skred for å bedre vår sikkerhet
    trene på bevegelsesteknikk i bratt terreng - utglidning og gange med og uten ski
    teste utstyr, teknikk og fysisk/psykisk form før man drar på tur
    lære dine kamerater og meg å kjenne
    få en meget trivelig helg sammen med hyggelige mennesker på et fantastisk sted.

​​

Det optimale er å være i tilnærmelsesvis samme miljø som vi vil møte på Haute route - hvis man ser bort i fra høyde over havet.

Under alpeturen kan vi bruke mye tid på skredvurdering, hvis det er interesse for dette.

Du bør ta med det utstyret du planlegger å bruke i Alpene, pluss ekstra varmt tøy slik at du kan stå stille og ha det behagelig selv om det er mye vær. Det er selvfølgelig et værforbehold her - mye vær vil si mer kurs enn tur og hvis det blir for ille får vi se på alternativene.

Det er en fordel  at de som skal gå sammen melder seg på samme kurs slik at man blir bedre kjent. På denne type tur, med fysiske og psykiske utfordringer, vil alle ha "gode" og "dårlige" dager. Alle vil noen ganger kunne trenge hjelp mens andre dager vil man kunne gi mer støtte. For at dette skal skje så bra som mulig er det en fordel at man kjenner hverandre så godt som mulig før turen starter.

På Plan-siden har jeg satt opp noen kurs og det er mulig å sette opp ytterligere kurs hvis folk ønsker det - enten på Finse eller andre steder. Kurset har vært arrangert som helgekurs på Finse, Oppdal, Haugastøl og kveldskurs i Oslo over 3 ettermiddager 12-18. Finse&Demmevass anbefales, fordi dette er veldig likt miljøet vi møter i Alpene. Hvis dere har en hytte på fjellet og dere ønsker å bruke denne er dette mulig selv om dere da ikke får prøvd å henge i en ekte bresprekk.

Tidspunktet på året er avgjørende for hvordan kurset blir. Snøen i alpene kan variere fra løs og kald ubunden, til betong. Den farligste snøtypen for skred er flaksnø og for svake snøbroer over bresprekker er det løs ubunden snø. Det mest realistiske snømessig er å møtes i jan/feb/mars på Finse eller i mai fra Finse til Demmevass. Det kan gjerne gi godt utbytte å møtes sent mai eller tidlig juni året før turen skal gå, da får man mer komfortabel varme og mer ro og kan ha gode dager i varmen/solskinnet.

I tillegg til kursprisen kommer reise og oppholdsutgifter på kurset. Man må bestille reise T/R Finse selv..

8 til 10 februar blir det et Toppturkurs på Finse. Da bor vi på Finsebu som ligger ca 700 meter fra Finse stasjon i nordøstlig retning. Toget er greia til Finse. Vi har reservert Finsebu og den enkelte må ta med all mat og drikke, pluss sengeklær eller sovepose. Det er bestikk og .  

Toppturkurset anbefales med varighet på minimum 2 dager, oppreise fredag kveld og retur søndag kveld. Hvis man har en dag ekstra får man mer ro og kan gjøre det mer til en tur, for eksempel over Hardangerjøkulen til Demmevasshytta på vestsiden av Hardangerjøkulen, en tur som likner deler av Haute Route, deltakerprisen vil da bli 3500kr/person.

Hvis flertallet er interessert kan vi ta en ettermiddag før kurset i Oslo for å tilpasse utstyr og lære innbinding, knuter og grunnleggende teknikker. Kortere kurslengder enn 2 dager vil kun bli arrangert i Oslo.

Påmelding skjer gjennom en epost, deretter vil jeg sende en giro. Giroen må være betalt før man kan delta og kursene fylles opp fortløpende etter når folk betaler. For at kurset skal bli noe av må det være minimum 5 personer. I tillegg til deltakerprisen kommer reise-, overnattings- og oppholdsutgifter under kurset.

Hvis du har betalt leie for utstyr til alpeturen vil jeg ta med dette til kurset (hvi du gir beskjed om dette) - slik at du blir kjent med utstyret før vi møtes i Chamonix.

Finse er et godt sted å holde kurs på - her kan vi bo på Finse 1222. Jeg bestiller større rom med mat og hver enkelt må betale sin del ved utsjekk. Togreisen må bestilles hos NSB.

Skisse for 3-dagers kurs Finse og Demmevasshytta:
Vi reiser til Finse på torsdag ettermiddag, spiser et lett måltid på toget og får middag ved ankomst på hotellet. På fredag kan vi gå fra Finse vestover over Hardangerjøkulen til Demmevasshytta. Til middag fredag bør du ta med halvstekt kjøttdeig med ris og grønnsaker, til middag lørdag ta med halstekte kotteletter, ris og grønnsaker. Husk tørrmat til frokost og lunch. Lørdag er det redning fra skred og bre pluss ferdighetstrening i snøbakke; utfiring, bratt gange opp og ned samt oppbremsing etter utglidning. Søndag er det retur til Finse over Hardangerjøkulen. Det kan være en fordel å ta med en lett sovepose - da teppene på Demmevasshytta er litt rå på denne tiden av året. 
Overnatting på Demmevass vil koste ca 300kr/natt for medlemmer og jeg vil reservere for oss. Vi må bære med mat for overnattingene på hytta da det ikke er mat der.

Skisse for 2-dagers kurs Finse:
Reise til Finse fredag ettermiddag, spiser et lett måltid på toget og middag ved ankomst/klokken 21 enten på hotellet eller i hytta. På lørdag kan vi gå fra Finse vestover til Blåisen hvor vi trener redning fra bresprekk. Søndag blir det bevegelsesteknikk med og uten ski og redning fra skred.

For realistiske bre- og skredkurs med gjennomgang av redning og bevegelsesteknikk er det en fordel med så mye snø som mulig. Sjekk linken til webkameraet som viser snøforholdene på Finse.

Noe du kan trene på hjemme, er å gå bratt opp på ski, både med og uten skarejern og så vende. Dette er en måte å gjøre dette på. Da har dere et par ting å trene på oppover i bratta . :-)

Hvis du er interessert i mer stoff enn du finner på siden anbefales boka "Skredfare" av Markus Landrø og Breboka fra DNT.

Tindeveglederne AS